The Owner

I am a daughter, a sister, a niece, a cousin, a friend. I am a partner, a worker, a young girl and a grown woman. I am scared and confident, terrified and excited. I am caring and loving. I am shy and friendly. I am hardworking and determined, but a little scared on the inside. I pray to Allah and cry my tears. I smile on the outside, while im dying on the inside. one more thing I do believe in what they say a 'TRUE LOVE'. -Elly-

Followers

Thursday, October 18, 2012

Interview Jawatan Kosong

Assalamualaikum =)

Alhamdulillah semalam selamat menjalani temuduga yang sangat ohsem ye, ohsem sangat. =.=

Macam biasa,setiap kali ada interview kerja memang ayah yang hantar. Memang rasa disayang sayang sejak kakak dah kawen. hikhik

*pause*

sambung cerita

semalam temuduga kerja kosong dekat Pos Malaysia Berhad. tempat temuduga dekat Dayabumi Complex, memang besar lah tempat dia kan. sampai aku sesat dalam bangunan tu sendiri,kihkih

ok nak cerita pengalaman semalam. temuduga tu ada DUA PERINGKAT. Di ulang. dua peringkat.

peringkat pertama :
1st test adalah test komputer.dia bagi 3 task untuk kau selesaikan dalam masa SETENGAH JAM .ye diulang lagi sekali. setengah jam. oh jangan cuak. 3task itu sangat senang bagi mereka yang sangat pro dalam kerja2 kerani.and paling penting yang terel bahasa english.

task number 1 dia suruh buat satu essay menggunakan microsoft word. semalam aku dapat essay "Journey To Pos Malaysia" minimum 100 patah perkataan. buat dua paragraph.double spacing and so on. bla bla blaaaa.


task number 2 dia suruh guna microsoft excel. dia ada bagi satu jadual,and kena tiru bulat bulat seperti yang ditunjukkan. see ? tak susahkan =p


task yang terakhir dia suruh guna microsoft power point. dia suruh buat dua slides tulis pos Malaysia dengan dia punya objectives. oh jangna risau. objectives tu memang dia dah siapkan sekali.kita cuma perlu tiru ayat dia dan ubah ikot kreativiti nak tulis macam mana.


SENANG KAN ? -____-

susah wei kalau time tengah nervous. dengan nak buat essay nya. memang rasa nak bunuh orang yang buat soalan tu je.hahah

Peringkat 2 :

ok peringkat kedua ni lah kena temuduga dengan org Pos. ok nak kongsi soalan soalan yang selalu ditanya.

Ceritakan latar belakang anda.

Latar belakang ni maksudnya dia suruh korang bagitahu dia nama,umur,asal, keluarga,pendidikan dan pekerjaan terakhir. 

apakah kelebihan/kelemahan anda

semalam aku dapat soalan apa kelemahan aku. and aku just beritahu aku tak boleh kena tegur,tapi tegur elok2 insyaAllah boleh.hikhik.

beri satu nama menteri kabinet.

ok soalan ni aku gantung diri.oleh kerana dah lama tak tengok tv.asyik tgk youtube running man je so aku jawab TAK INGAT =.= gila teruk. aku ingat sammy velu sorang je. tapi apakan daya dia dah tak jadi menteri kabinet. hHAHAH.

ni antara soalan yang ditanya kepada aku semalam. selebihnya lebih banyak berborak dengan orang tu.sebab dorang sangat peramah. hensem dan cantik belaka,hoho, oh soalan menteri kabinet dia tanya kat aku sebab dia kata anak polis mesti tahu. haha maaf saya tak amik port tentang menteri. =p

insyaAllah kalau ada rezeki dapat lah. kalau tak dapat,mintak mintak dapt jugak lah.hikhik. oh sorryy tak warning awal awal ni entry panjang. btw terima kasih sudi baca. Tata !


12 comments:

::dEyb:: said...

mencabar jugak tu....hehepape pun, doa banyak2 ..semoga terpilih..amin ;)

::dEyb:: said...

ape tak jawab je name akak bab soalan nama menteri kabinet tu..haha nt dorg pulak yg tak kenal :p

Elly Othman said...

hahaha nanti bila sebut nama akak nanti dia tanya menteri apa su nak jawab apa ?menteri kebudayaan ke ? :p

::dEyb:: said...

hahaha....abesla rais yatim kalau tau akk ganti dia,..haha =p

Capyqa said...

good luck! :D

Elly Othman said...

terima kasih kak pyqa! :D

Anonymous said...

salam..bpe lma dpt result temuduga dr pos ye?

Elly Othman said...

Seminggu rasanya. SBB interview awal bulan 10. Start keje awal bulan 11. BG notis 2mnggu

Anonymous said...

Salam ley thu bp mint setiap task yg dibri..

Anonymous said...

Essay tu dua bg ke kena wat essay sndri?

Anonymous said...

Hai akak Nak tahu essay Tu Lena wat sdiri ker? Kal tak ble bg isi isi penting tul essay Tu pa yg Nak dicetakn..

Biela Othman said...

sya ternmpak post sis ni... sy nk tnya .. yg essay tu.. diberi teks atau kita kne create sendri...