The Owner

I am a daughter, a sister, a niece, a cousin, a friend. I am a partner, a worker, a young girl and a grown woman. I am scared and confident, terrified and excited. I am caring and loving. I am shy and friendly. I am hardworking and determined, but a little scared on the inside. I pray to Allah and cry my tears. I smile on the outside, while im dying on the inside. one more thing I do believe in what they say a 'TRUE LOVE'. -Elly-

Followers

Wednesday, March 7, 2012

Alam Perkahwinan ...

Assalamualaikum :)

sebelum apa apa yang terjadi, aku nak bagitahu entry ni akan betul betul panjaaaaaannnnnggggggg ^_^ jadi segarkan mata untuk membaca :)

Surah Adz-Dzariyaat: ayat 49


وَمِن ڪُلِّ شَىۡءٍ خَلَقۡنَا زَوۡجَيۡنِ لَعَلَّكُمۡ تَذَكَّرُونَ (٤٩)

"Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati (kekuasaan kami dan mentauhidkan Kami)." (49)

entah kenapa hari ni rasa nak buat entry berkenaan kahwin. tadi baca blog member yang sudah pun bergelar sebagai seorang isteri. auww sweet . aku jeles ( -.- ')

Dari pandangan aku rumahtangga dia cukup cukup bahagia, sangat sangat bahagia .bahagia sangat. nampak tak betapa aku bersemangat nak cerita pasal kahwin.kihkih. ok sambung.  dorang sangat bahagia. Of course lah bahagia kan. bersama suami/isteri yang dicintai gitu. ohhh aku bertambah jeles.kakah

Nuna, aku doakan semoga rumahtangga kau kekal sampai ke syurga. nanti boleh kau berpegangan tangan dengan suami kau menuju ke syurga. InsyaAllah :)

Dalam nas Hadis sebagaimana sabda Baginda yang diriwayatkan oleh Bukhari yang bermaksud:

"Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada Sunnahku, dia bukan daripada kalangan umatku"

(riwayat Al-Bukhari)


Tadi ada je manusia yang tanya aku macam ni..

Sweet sangat ke ?

bagi aku. dari mata aku. bila seseorang tu dah berkahwin.dah ada pasangan yang halal untuk dia. everything aku akan pandang sweet gila. sebab apa ? sebab aku belum kahwin -.-' and aku jeles jodoh dorang datang awal. hikhik.

ada jugak soalan macam ni.

kita pandang sweet je pasangan yang dah berkahwin awal ni,tapi apa yang dorang lalui sweet sangat ke ?

oleh kerana aku belum kahwin jadi pandangan aku begini. sebanyak mana pon dugaan mereka, sesukar mana pon dugaan dorang lalui. dorang ada suami/isteri disamping dorang. mesti bagi sokongan dekat diri psangan masing masing. kan sweet macam tu. kahkah.

and last soalan. 

tu kalau pasangan tu bahagia. macam mana kalau rumahtangga dia porak peranda ?

semuanya ketentuan Allah. tu ujian yang Allah bagi untuk uji kemampuan hambaNya. soalan ni pon sebenarnya berbalik pada diri masing masing. kalau korang lalui benda tu.apa korang buat ? mesti berusaha untuk mempertahankan hubungan tu kan ? bila dah berkahwin.  baik buruk pasangan korang.korang kena terima. berubah lah ke arah kebaikan.ada ke pasangan yang nak hubungan dorang porak peranda ? 

bukak sikit otak tu. jangan asal gaduh je cerai .asal gaduh je lari rumah mak bapak. gaduh je masuk media .kahkah. ok melampau. bagi dorang yang rumahtangga porak peranda ni. berusaha lah selagi boleh untuk kekalkan rumah tangga tu. jangan lah berfikiran pendek.kena tahu the effects atas setiap keputusan korang. kalau bukan untuk jangka masa pendek tapi untuk jangka masa panjang.

Surah Ar-Rum: ayat 21


وَمِنۡ ءَايَـٰتِهِۦۤ أَنۡ خَلَقَ لَكُم مِّنۡ أَنفُسِكُمۡ أَزۡوَٲجً۬ا لِّتَسۡكُنُوٓاْ إِلَيۡهَا وَجَعَلَ بَيۡنَڪُم مَّوَدَّةً۬ وَرَحۡمَةً‌ۚ إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَأَيَـٰتٍ۬ لِّقَوۡمٍ۬ يَتَفَكَّرُونَ (٢١)

"Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir." (21)


 #perkahwinan adalah perkongsian hidup dua hati yang berasal daripada dua keluarga yang berbeza segalanya. jadi terima kelebihan dan kekurangan masing2. itu baru betul :)



.

6 comments:

Anonymous said...

kiteee pun nak kawen jugak :P *cikzety*

nur fatinah mohammad shariff said...

pakat nak kawen semuanye. kalau cenggini,, diri nihh pungg nak bawak diri pegi kawen sekarang jugak lahhh ! nak kawen nak kawen nak kawen ! meroyan ! haha :D

http://fatieynahsengalsenget.blogspot.com/2012/03/mengidam-nak-kawen-eh-ade-jugak-ke.html

Suhaili Othman said...

amboi cik zety.sejak bila jadi cik enon ni ? hikhik jom kawen.kahkah

@nur fatinah jom meroyan sama sama..kahkah.

::dEyb:: said...

waahhhh!! nak kawin...jom jom

Elly Othman said...

hahaha. takde org nak masuk minang lah kak. :p

::dEyb:: said...

hikhiki, ye tak ye jugak, xkan nk kawin sensorag.. ;(