The Owner

I am a daughter, a sister, a niece, a cousin, a friend. I am a partner, a worker, a young girl and a grown woman. I am scared and confident, terrified and excited. I am caring and loving. I am shy and friendly. I am hardworking and determined, but a little scared on the inside. I pray to Allah and cry my tears. I smile on the outside, while im dying on the inside. one more thing I do believe in what they say a 'TRUE LOVE'. -Elly-

Followers

Wednesday, March 7, 2012

Tonyoh tomato dekat muka !

Assalamualaikum :)

ok siapa tengok tv rancangan Safiyyah haritu ?? kalau korang tengok tambah lah satu tips bagus untuk penjagaan kulit.hikhik.

sebelum aku bagi tips ,aku explain dulu pasal tomato ni. Tomato ni aku pon kompius sama ada kategori buah atau sayur. tak search google . malas.kahkah. tomato mengandungi fruktosa, glukosa, asid folik, potasium, kalsium dan mineral garam. ok paham ? tak paham pergi search google.

khasiat tomato ni memang banyak. terutamanya dalam penjagaan kulit.tomato berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit.

hah.hambek kau macam macam khasiat dia.ok sekarang cara penjagaan muka menggunakan tomato.juga GULA.

Cara cara
  1. Basuh muka dengan air suam
  2. Potong buah tomato ni separuh.so tak lah membazir kan. pagi separuh,malam separuh.
  3. Ambil bahagian tomato yang telah dipotong lalu dicicahkan dengan gula.
  4. gosokkan tomato yang ada gula tu pada muka. sental sental sikit muka .
  5. lepastu biarkan selama 5minit. ataupun sampai kering.ataupun sampai semut datang kat muka korang. baru mujarab :p (please jgn percaya)
  6. dah kering tomato tu kat muka kau then pergi lah bilas guna air suam. lap dengan kain bersih. jangan lap guna baju.tak senonoh perangai kalau buat macam tu.  
ok cun . pergi buat sekarang. memang mujarab. buat lah hari hari. confirm muka kau segebu Cik Zety .hikhik. serius wa cakap sama lu. muka cik zety cun derrr. g lah ngorat.hahaha. *minta ampun cik zety.hihkik



.

11 comments:

Mimi Suke Cupcakee said...

UNTUNGLAH KALAU JD GEBU...HUHU...

Suhaili Othman said...

haha memang jadi gebu btol lah. hahah :p

nur fatinah mohammad shariff said...

kene toraii nihh. hee :)

Cik Zety said...

Hamboii~ sekati jek ckp muke kite gebu. huu, biasa jek lah tapi best jugak entri ni. nnt nak try lah weee :D

Suhaili Othman said...

Fatinah : hahh torai torai jgn tak torai.hikhik memang mujarab.

Cik Zety : kihkih muka gebu lahh. cun abis.sbb tu guna nama cik zety tok tunjukkn kegebuan dia.hikhik

MawardiYunus said...

kalau nak cun kena buat ek ?? hheheh

Suhaili Othman said...

@mawardi : yup2 kena buat. nanti berseri seri gitu :D

::dEyb:: said...

bole try ni ;p

Elly Othman said...

kak adibah dah cun dah :D

::dEyb:: said...

wahhh....xde maknenye elly ;p

chelsea fatin said...

Brape byk gula nak tarok??