The Owner

I am a daughter, a sister, a niece, a cousin, a friend. I am a partner, a worker, a young girl and a grown woman. I am scared and confident, terrified and excited. I am caring and loving. I am shy and friendly. I am hardworking and determined, but a little scared on the inside. I pray to Allah and cry my tears. I smile on the outside, while im dying on the inside. one more thing I do believe in what they say a 'TRUE LOVE'. -Elly-

Followers

Thursday, March 29, 2012

Aaron Aziz mengamuk sebab di*ialkan.

Assalamualaikum :)

tajuk entry kadang kadang memang sengaja tarik perhatian. -.-'

kalau nak tahu pasal Aaron aziz kena tutt dgn salah seorang hamba Allah ni pergi lah fanpage dia sendiri.

Siti Aishah nama manusia yang membuat hal. Allah je tahu kebenaran nya. siapalah kita nak men'judge' orang kan :)

budak ni alkisah nya tengah menasihati abg aaron kita ni. tapi dengan menyialkan aaron. siapa tak bengang der -.-' nak berdakwah nak menasihati orang ada adab adab dia. kenapa nak main tutt tutt tu ? haiyaa manyak langsi ini orang.

Jom belajar adab adab menasihati orang.

NASIHAT membawa erti   bahawa yang menasihati hendaklah menggunakan perkataan yang terbaik dan   ikhlas bersih dari maksud yang tidak baik.so why should use *sial* masa nak menasihati orang ? adik bawa lah mengucap ye :)


sebelum kita nak bagi nasihat tu. make sure niat kita betul betul ikhlas.betul betul niat Lillahitaala. jangan lah kau nasihat gebang gebang sebab nak orang nampak kau ni baik alim dll. ingat ye anak anak. NIAT itu penting :)




ok second, nasihat yang sebenar apabila menasihati orang tu tanpa diketahui orang lain. tak menunjuk nunjuk. tak mengaibkan dia.kena jaga hati dia.kena jaga maruah dia. 




third, waktu bagi nasihat tu guna lah bahasa yang paling halus dan sopan sekali. kalau kita lah kan.kita suka ke orang nasihat sambil maki maki kita ? confirm tak suka kan. so jgn lah buat macam tu.




kita dah nasihat tak semesti nya time tu jugak orang tu kena berubah. bagi dia muhasabah diri. bagi dia ruang dan masa.jangan paksa.. Islam bukan agama yang memaksa ok.




1 comment:

::dEyb:: said...

huhu nak nasihat orang pun guna lah cara yg elok...alahaiii =.="